Hekim Hakları Derneği’nin

2016-2018 Dönemi

Basın Bildirisi

26.04.2016

İstanbul Tabip Odası (İTO) genel kurulu ve seçimleri 23-24 Nisan 2016 günü yapıldı. Bu seçimlerde derneğimiz İstanbul Hekim Dayanışması grubunu destekledi. İstanbul Tabip Odası yaklaşık 33 bin üye sayısıyla dünyanın en büyük meslek odası özelliğini korumaktadır. Ancak Sağlık Bakanlığı’nın verilerine göre İstanbul’da sadece 26 bin civarında hekim kayıtlı görünmektedir. Bu durum İTO’nun, üyelerinden bile habersiz olduğunu göstermesi ve güncelleme yapacak zamanı bulamaması açısından önemlidir.

Gelelim seçim sonuçlarının değerlendirmesine. Bu seçimlere hekimlerimizin oluşturduğu 4 grup katıldı ve seçimlere sadece 5 bin hekimimiz katılarak oyunu kullandı. Yani neredeyse %15’lik bir katılım vardı. Hekimlerimiz küstürülmüş ve meslek odalarından uzaklaştırılmış olup hekimlerin haklarını öncelemeyen küçük ideolojik bir grubun yönetimine girmiştir.

Yıllar

%17.5

%2.5

-

Yukarıdaki oranlar seçime katılan üyelerin gruplara dağılımı sonucu ortaya çıkan rakamlardır. Ama asıl olan şudur. İstanbul Tabip Odası, daha önceki seçimlerde olduğu gibi 2016 seçimlerinde 33 bin üyenin sadece 3 binine sahip yani sadece ve sadece ne yazık ki %10’u bile temsil etmeyen bir küçük grup bizim adımıza, çoğunluğumuzun desteklemediği görüşü savunuyor. Yine de, seçimlere ilgi gösteren meslektaşlarımızın üç seçim önce %77 ile tercih ettiği ancak bu seçimde %58’de kalan grubu kutluyoruz.

Sevgili meslektaşlarım, kardeşlerim.

23 Nisan 2016 günü yapılan genel kuruldaki ortamı görseydiniz seçimlere katılmamanın, düşünce ve fikirlerinizi ifade etmemenin ne kadar büyük bir hata olduğunu çok daha iyi anlayacaktınız. Seçim öncesi, seçim ve sonrasında var gücüyle çalışan ve bizi destekleyen meslektaşlarımı kutluyorum.

Biz HHD (Hekim Hakları Derneği) olarak hekimlerimizin özlediği çağdaş, dil-din-ırk-siyaset ayrımı yapmayan, haksızlığa ve şiddete sıfır toleransı olan, meslek odasına yakışır, hekim ve hekim hakları odaklı çalışan bir Tabip Odası hedefine şimdi çok daha yakınız. Seçim çalışmalarımız süresince söylediğimiz “Ülkemizin bölünmez bütünlüğü” ve “Hekim haklarını önceleyen” her oluşum ve hekim arkadaşımızla birlikte çalışmaya hazır olduğumuzu yinelemek istiyoruz. Ve 2018 seçimlerinde tüm hekimlerimizin “işte benim tabip odam” diyebileceği bir yapıyı oluşturmak için çalışmalarımızı sürdürüyoruz ve başarmaya kararlıyız. Kamuoyuna saygılarımızla duyururuz.

Prof. Dr. Adem AKÇAKAYA

Hekim Hakları Derneği Başkanı